Haaveiletko osallistuvasi?

Moni tosi-tv-sarjoihin koukuttunut katselija saattaa unelmoida osallistumisesta Big Brother Finlandiin tai johonkin muuhun tosi-tv-sarjaan ja miettiä, miten itse toimisi ollessaan kilpailijoiden asemassa. Myös osa katselijoista ja Big Brother Finlandin faneista saattaa olla itsekin julkisuushakuisia, mutta rohkeus osallistua Big Brotheriin tai sen kaltaiseen ohjelmaan, saattaa puuttua, onhan kyseessä ohjelma, joka sekä ihastuttaa että vihastuttaa voimakkaalla tavalla. Mitä sinun tulisi tietää, jos haluat ottaa osaa Big Brother Finlandiin? Olemme koonneet tähän artikkeliin muutaman hyvän vinkin.

Big Brotheriin osallistuminen vaatii kovaa henkistä kanttia

Big Brotherin suhdekiemuroihin mukaan lähteminen vaatii osallistujalta kovaa henkistä kanttia, ollaanhan ohjelman aikana vieraiden ihmisten keskellä, eristettynä muusta maailmasta lähes koko Suomen tuijottaessa jokaista liikettäsi ja arvioidessa käyttäytymistäsi. Ensimmäinen ohjeemme onkin, että jos sinulla on pienintäkään epäilystä siitä, ettei henkinen kanttisi kestä Big Brother Finlandiin osallistumista, älä lähde mukaan. Julkisuutta voit hankkia turvallisemmillakin tavoilla, vaikkapa pitämällä omaa blogia. Älä siis uhraa mielenterveyttäsi Big Brother Finlandin alttarilla!

Big Brotherin kääntöpuolena, josta ei julkisuudessa juurikaan puhuta, on se, että monet talon entiset asukkaat ovat joutuneet turvautumaan tosi-tv-kokemuksensa jälkeen psykiatrisen hoidon palveluihin. Kokemus Big Brother Finlandin talossa onkin henkisesti yllättävän raskas, mitä kaikki ohjelmaan hakeutuvat eivät välttämättä tule ennen ilmoittautumista ajatelleeksi. Monille Big Brother Finlandiin osallistuneille henkilöille on ilmaantunut ohjelman jälkeen masennusta ja osa on joutunut jopa psykiatriselle osastolle.

Valmistaudu Big Brother Finlandin aiheuttamaan julkisuuskierteeseen

Ellet halua menettää yksityisyyttäsi, älä osallistu Big Brother Finlandiin. Ohjelmasta seuraa melkoinen julkisuuskierre, joka juurikin on monen kilpailuun osallistuneen henkisten ongelmien syynä. Big Brother Finlandin aikana kilpailijat saavat osakseen runsaasti julkisuutta, mutta läheskään kaikki heistä eivät nouse sellaiseen julkisuuteen, että heistä oltaisiin kiinnostuneita Big Brother Finlandin jälkeen. Voitaisiin puhua jopa tähdenlennosta; kilpailijan lyhyestä hetkestä parrasvaloissa.

Kun tämä parrasvaloissa paistattelu Big Brother Finland -kisan päätteeksi päättyy, saattaa kilpailija jäädä kaipaamaan hetkeään julkisuudessa ja hänen elämänsä saattaa alkaa tuntua sisällyksettömältä. Big Brother Finland -talossa kilpailijalle on myös saattanut muodostua tietty päivärytmi, joka katkeaa kisan päätyttyä. Elämän rytmitys pitää ikään kuin luoda alusta lähtien uudelleen. Monelle tämä osoittautuu yllättävän suureksi haasteeksi, etenkin kun Big Brother Finland -talosta tutut ihmiset eivät enää olekaan rinnalla. Tosi-tv-sarjaan osallistuminen on niin rankkaa, että moni alan guru kieltäisi lapsiltaan kyseisiin sarjoihin osallistumisen. Osa on jopa sitä mieltä, että tuotantoyhtiöt käyttävät tosi-tv:n kilpailijoita hyväkseen luomalla tietynlaisen friikki-show:n.

Toisaalta moni Big Brother Finlandiin osallistunut kilpailija myös katuu joitakin asioita, joita on tullut Big Brother Finlandin aikana tehneeksi – tuhansien silmäparien edessä. Big Brother Finland -taloon muodostuu ikään kuin suljettu ja intiimi ilmapiiri ja kilpailija saattaa jopa hetkeksi unohtaa, kuinka monet silmäparit oikeastaan seuraavatkaan hänen jokaista liikettä ja elettään. Tällöin saattaa tulla tehneeksi monia sellaisiakin asioita, jotka saattavat hävettää rankasti Big Brother Finland -talosta kotiuduttaessa. Osa teoista on niin rankkoja, että niillä on Big Brother Finland -talon ulkopuolisessa elämässä konkreettisia seurauksia.

Miksi sitten moni haluaa kaikesta huolimatta osallistua?

Monista haasteista huolimatta yllättävän moni haluaa kuitenkin osallistua tosi-tv:n tekemiseen. Osallistuminen sisältää toki myös hyviä puolia – ja huimia mahdollisuuksia, kunhan osallistuja vain tietää osallistumiseen liittyvät vaarat ja valmistautuu niihin huolella etukäteen

Kilpailun voittopotti yllyttää monia osallistumaan. Moni varmasti miettii, mitä kyseisellä summalla voisi tehdä. Ehkä sillä voisi toteuttaa jonkin sellaisen unelman, joka on jäänyt rahanpuutteen vuoksi toteuttamatta? Olivatpa haaveesi mitkä tahansa, kannattaa omiin voittomahdollisuuksiin suhtautua kriittisesti. Toisaalta jokuhan voittopotin vie kotiin, joten mikset se voisi olla sinä?

Moni lähtee tavoittelemaan Big Brotherin tyylisistä kilpailuista julkisuutta. Vaikka julkisuus voi tuoda mukanaan monia negatiivisia asioita, voi se myös auttaa luomaan kilpailijalle täysin uudenlaisen uran. Se voi auttaa myös nostamaan esiin omaa agendaa. Voidaankin kysyä, olisiko vaikkapa Niko Nousiainen ilman Big Brotheria sellainen kuuluisuus kuin hän Big Brotherin myötä on?