Miksi niin suosittuja?

Big Brother Finland on niittänyt suosiota Suomessa ja sen kautta on ponnistanut jopa aivan uusia julkkiksia suomalaisten viihdetähtien joukkoon. Mistä sitten Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-ohjelmien suosio oikein johtuu? Mikä saa katsojat koukuttumaan näihin sarjoihin? Pureudumme tässä artikkelissa Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-sarjojen koukuttavuuden saloihin.

Tosi-tv saa katsojat samaistumaan

Ehkäpä eräs suurimmista syistä Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-sarjojen suosion taustalla on se, että katsojien on helppo samaistua niissä esiintyviin kilpailijoihin. Näissä sarjoissa kilpailijat ovat aivan tavallisia ihmisiä – tai ainakin he ovat aivan tavallisia ihmisiä siihen asti, kunnes tosi-tv tekee heistä kuuluisia, ja juuri tavallisiin ihmisiin katselijan on kaikista helpointa samaistua. Kilpailijoilla saattaa olla samanlaisia murheita ja onnenhetkiä kuin katselijalla itsellään tai hänen persoonassaan saattaa muutoin olla jotakin, mikä tekee hänestä helposti samaistuttavan. Tavallisissa sarjoissa, joissa käytetään ammattinäyttelijöitä, samaistuminen on usein haastavampaa. Juuri tosi-tv:n kilpailijoiden epätäydellisyys tekee heistä kiinnostavia ja auttaa katsojia samaistumaan heihin.

Tosi-tv tarjoaa katsojille draamaa

Kun Big Brother Finlandin kilpailijat kootaan asumaan keskenään samaan taloon pitkäksi aikaa, on luvassa draamaa. Juuri tämä on yksi tosi-tv:n koukuttavuutta lisäävistä tekijöistä; tosi-tv:n kautta myös katsojat pääsevät myötäelämään draamaa ilman, että heidän täytyy ottaa siihen liittyviä riskejä omassa elämässään.

Tosi-tv tarjoaa luvallisen tirkistelymahdollisuuden

Ihminen on luonnostaan utelias ja juuri tätä uteliaisuutta Big Brother Finland ja muut tosi-tv-sarjat hyödyntävät. Tällaiset sarjat antavat katselijoille luvan tirkistellä muiden elämää. Ohjelmissa katselijat pääsevät tutustumaan ventovieraiden henkilöiden yksityiselämään ainutlaatuisella tavalla.

Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-sarjojen tähdistä tulee katselijoille melkein kuin ystäviä

Nykymaailma on monin tavoin melko raaka ja julma. Työelämässä työntekijöiltä vaaditaan aina vain enemmän ja moni saattaa kokea olevansa yksinäinen jopa ihmisjoukon keskellä. Ihminen kuitenkin tarvitsee läheisiä ihmissuhteita ja juuri tähän tarpeeseen tosi-tv-sarjat pyrkivät vastaamaan. Parhaimmillaan tosi-tv:n, kuten Big Brother Finlandin, tähdistä tulee katselijoille melkein kuin ystäviä.

Moni nykyihminen on työn, harrastus- ja perhe-elämän puristuksessa niin kiireinen, ettei oikein ehdi tai jaksa ylläpitää hyviä ystävyyssuhteita. Tällöin tosi-tv:n esiintyjät voivat ikäänkuin korvata nämä suhteet, näkeehän katsoja heitä usein ja säännöllisesti, mikä saattaa luoda katselijalle mielikuvan henkilökohtaisesta suhteesta tosi-tv-tähteen. Siinä missä aiemmin ovat katsojat samaistuneet urheilutähtiin lukiessaan jalkapallo uutiset viimeisimmistä tapahtumista jalkapallostadionilla. Niin pikkuhiljaa, kuin huomaamatta, katselija alkaakin samaistua tosi-tv-tähden voittoihin ja vastoinkäymisiin samaan tapaan kuin hän suhtautuisi ystävänsä vastoinkäymisiin ja menestykseen.

On toisaalta melko surullista, että nykyihminen valitsee “ystävikseen” mieluummin tosi-tv-tähtiä kuin “oikeita” ystäviä usein yksinkertaisesti siitä syystä, että tosi-tv:n katselu vie huomattavasti vähäisemmän määrän aikaa ja se on huomattavasti vaivattomampaa kuin laadukkaiden ystävyyssuhteiden ylläpitäminen oikeassa elämässä. Tämä kertoo karua kieltään siitä, kuinka monen nykyihmisen aika- ja henkiset resurssit ovat aivan liian tiukalla. Pahimmillaan tosi-tv siis eristää katselijansa kotisohvalle tv:n ääreen.

Toisaalta on hyvä myös muistaa, että tosi-tv voi myös auttaa ylläpitämään sosiaalisia suhteita liiman tavoin tarjoten esimerkiksi työpaikan kahvihetkiin helpon small talk -aiheen, johon kuka tahansa voi aiheen keveyden takia ottaa helposti osaa. Tällainen yhteinen puheenaihe voi auttaa parantamaan työpaikkojen ryhmähenkeä.

Toisinaan työpaikoilla saatetaan myös sortua pilkkaamaan tosi-tv-tähtiä, mutta jos tämä ehkäisee suoranaista työpaikkakiusaamista, on tilanne silti parempi kuin se olisi siinä tapauksessa, että joku työpaikan työntekijöistä joutuisi kiusaajien hampaisiin. Tosi-tv-tähti on turvassa työntekijöiden ilkeiltä kommenteilta, mutta työntekijä joutuisi elämään ahdistavassa ilmapiirissä päivästä toiseen. Voidaankin toivoa, että tosi-tv-tähdet tarjoavat kiusanhenkisille työntekijöille purkautumistien, jonka ansiosta heidän ei enää tarvitse kohdistaa sivaltavia kommenttejaan kanssatyöntekijöihinsä.

Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-sarjojen kilpailullisuus saa katsojat koukuttumaan

Kilpailullisuus on yksi Big Brother Finlandin ja muiden tosi-tv-sarjojen koukuttumisen salaisuus. Kilpailullisuus kiinnostaa katsojia, etenkin jos siihen liittyy juonimista, josta esimerkiksi Selviytyjät-niminen tosi-tv-sarja on kuuluisa. Tällaisten juonenkäänteiden seuraaminen kiinnostaa monia ja moni saattaa miettiä, kuinka itse toimisi vastaavissa tilanteissa.