Pyörivä polemiikki

Erilaiset tosi-tv-sarjat, kuten Big Brother Finland, ovat suosittuja ja keräävät runsaat määrät katsojia tv-ruutujen ääreen nauttimaan tosi-tv-tähtien aikaansaamasta draamasta. Monelle katselijalle tosi-tv-tähdistä muodostuu ystäviin verrattavissa olevia henkilöitä, joiden iloihin ja suruihin katselijat reagoivat paikoitellen jopa huolestuttavan voimakkaalla tavalla. Tässä artikkelissa otamme kantaa tosi-tv-sarjojen ympärillä pyörivään polemiikkiin.

Miksi suuret vedonlyöntisivustot eivät tarjoa tosi-tv-sarjoihin liittyvää vedonlyöntiä?

Tosi-tv-sarjoihin, vedonlyöntiin ja uhkapelaamiseen liittyy jotakin samaa. Ne kaikki sisältävät draamaa ja yllättäviä käänteitä. Niihin kaikkiin liittyy epävarmuutta ja tietynlaista kielletyn hedelmän -tuntua. Miksi sitten suuret vedonlyöntisivustot, kuten Unibet, eivät tarjoa tosi-tv-sarjoihin liittyvää vedonlyöntiä? Miksei vedonlyöntisivustoilla voi vaikkapa lyödä vetoa siitä, kuka voittaa seuraavan Big Brother Finlandin tai kuka kilpailija putoaa seuraavaksi Big Brother -talosta? Vedonlyöntisivustot tarjoavat mahdollisuuksia lyödä vetoa politiikkaan liittyvistä asioista tai siitä, kumpaa sukupuolta prinssi Harryn tuleva vauva on. Harryn kohdalla voidaankin kysyä, onko hänen elämänsä jo yksi suurimmista tosi-tv-näytännöistä kautta aikojen ja jos kerran Harrynkin elämään liittyvistä asioista voidaan lyödä vetoa, niin miksei sitten tosi-tv-sarjoista?

Ehkäpä tosi-tv-sarjojen tapahtumat ovat niin kovin sattumanvaraisia, etteivät vedonlyöntisivustot uskalla ottaa riskiä siitä, että inhimilliset tapahtumat vaikuttaisivat juonenkäänteisiin niin voimakkaasti, että vedonlyöntisivusto häviäisikin rahaa. Esimerkiksi prinssi Harry elää loppujen lopuksi melko suojattua ja säännösteltyä elämää. Jos vedonlyöntisivusto tarjoaa vetoa Harryn tulevan vauvan sukupuoleen liittyen, ovat voittomahdollisuudet aika lailla 50/50.

Tilanne on toinen Big Brother -talossa, jonne tungetaan useita ennestään toisille tuntemattomia henkilöitä, joista vedonlyöntiyritykset eivät tiedä ennestään juuri mitään. Tilanne on arvaamaton ja erilaiset inhimilliset seikat vaikuttavat talon tapahtumiin niin voimakkaasti, että vetojen tarjoaminen tällaisessa tilantessa olisi melkoisen uhkarohkeaa. Esimerkiksi kolikkopeleissähän pelien palautusprosentti on sellainen, että niitä tarjoava nettikasino voittaa pitkällä aika välillä aina. Talon voittoja ei tosi-tv-sarjojen tapahtumista vetoa lyötäessä oikein voitaisi taata, mikä sisältää liian suuren riskin. Pohjimmiltaan uhkapelien tarjoajat pohjaavat vedot ja pelit tarkkaan matematiikkaan, jossa ei saa olla liikaa muuttuvia tekijöitä, kuten Big Brother -talossa aivan väistämättä on. Esimerkiksi Lotto on pelaajan kannalta yllättävän haasteellinen peli, vaikka moni suomalainen siinä testaakin viikoittain onneaan.

Ovatko tosi-tv-ohjelmat osallistujien hyväksikäyttöä vai erinomaisia ponnahduslautoja?

Toinen tosi-tv:n ympärillä pyörivä polemiikin aihe liittyy ohjelmien osallistujiin. Osa on sitä mieltä, että tuotantoyhtiöt käyttävät näitä osallistujia hyväksi. Monen mielestä heille maksetaan aivan liian pientä palkkaa eikä heitä useinkaan valmistella riittävästi siihen julkisuusmyllyyn, joka osallistumisesta aiheutuu. Osallistuminen esimerkiksi Big Brotheriin voi olla henkisesti yllättävän kova paikka.

Myös Big Brotherin kisaan osallistuneille maksamaa huonoa palkkaa on kritisoitu. Toisaalta tässäkin asiassa on monta puolta eikä matala palkka olekaan yksiselitteisesti aivan niin matala kuin pelkkiä euromääriä tuijottamalla voisi ajatella. Toisaalta tulee aina muistaa, että kilpailija eristää itsensä kisan ajaksi oman tavallisen arkensa ulkopuolelle; hän ei voi käydä töissä, mutta tästä huolimatta esimerkiksi vuokra- tai asuntolainakulut saattavat pyöriä siviilissä. Monelle kilpailuun osallistuvalle kisaajalle osallistuminen ei olekaan kovin taloudellinen vaihtoehto.

Toisaalta tosi-tv voi tarjota myös oivallisen ponnahduslaudan. Se tarjoaa osallistujille ruutuaikaa, jonka aikana he voivat vakuuttaa katsojansa siitä, että he ovat hyviä tyyppejä, joiden elämää kannattaa seurata myös tosi-tv:n päättymisen jälkeen. Ne voivat antaa osallistujien uralle aivan ennen näkemätöntä nostetta. Riippuu hyvin pitkälti kilpailijasta ja hänen voimavaroistaan, kuinka hyvin hän pystyy tosi-tv:n tarjoamaan julkisuutta loppujen lopuksi hyödyntämään.

Big Brother Finland -talossa asumista voidaan pitää myös aivan omanlaisenaan elämyksenä. Nyky-yhteiskunnassamme elämyshakuisuus korostuu, minkä vuoksi osallistumisen mielekkyyttä ei voikaan arvioida ainoastaan taloudelliselta kannalta. Nykyaikana on yhä vaikeampaa saavuttaa sellaisia elämyksiä, joita kovinkaan moni muu ei olisi kokenut. Laskuvarjohyppy tai varjoliito alkavat jo olla lähes joka pojan tavoitettavissa, mutta Big Brother onkin sitten jo astetta kovempi juttu! Kuinka moni meistä voi sanoa eläneensä viikkokaupalla tuhansien silmäparien tuijottamina ja esiintyneensä yhdessä Suomen suosituimmista tv-ohjelmista omaa itseään “esittäen”? Big Brother Finland -talossa eläneet kilpailijat voivat!